• Ponávka 6, Zábrdovice, 602 00 Brno
  • Nepřetržitý provoz

Ocenění pro Trauma team

Časopis Rescue Report vyhlásil již posedmé soutěž o nejlepší záchranářský čin roku v kategorii jednotlivců i týmů, laiků i profesionálů. Za rok 2005 získal ocenění také Trauma team ÚN Brno a in memoriam jeho zakladatel, MUDr. Petr Zelníček, CSc.

Ceny byly slavnostně předány dne 6.4.2006 na ministerstvu obrany, ocenění byli přijati také presidentem. Trauma team zastupoval dr. Nestrojil, za dr.Zelníčka převzala Zlatý záchranářský kříž jeho manželka Dana.

CENA ÚŘADU VLÁDY
ZA NEJLEPŠÍ HUMANITÁRNÍ ČIN ROKU 2005 MIMO ÚZEMÍ ČR

Vítěz kategorie – Trauma team Úrazové nemocnice Brno za účast na záchranné misi v Pákistánu

Dne 11.10.2005 byla aktivována záchranná mise čítající devět lékařů a sester z Úrazové nemocnice v Brně (Traumateam ÚN Brno) , devět hasičů pro logistické zabezpečení z HZS hl. m. Prahy a pět vojenských zdravotníků. Vedoucím výpravy byl velitel skupiny hasičů mjr. Josef Křen. Celá mise byla do 12 hodin od ohlášení vyslána do Pákistánu, kde v oblastech postižených zemětřesením poskytovala lékařskou péči. Po příletu byl tým převezen do města Rawalakot, kde působil celkem 18 dní. Záchranáři a lékaři, kteří pracovali denně 10 i více hodin, ošetřili celkem 900 pacientů a provedli 33 větších operací. Žádný z pacientů nezemřel a při kontrolách bylo vidět zlepšení jejich zdravotního stavu.



ZLATÝ ZÁCHRANÁŘSKÝ KŘÍŽ IN MEMORIAM
ZA PŘÍNOS PRO ZÁCHRANÁŘSTVÍ

MUDr. Petr Zelníček, CSc., 2.11.1938 – 26.12.2005

drZelníček_M_120.jpgPetr Zelníček inicioval vytvoření mobilního Trauma Teamu Ministerstva zdravotnictví a jako vedoucí výjezdové skupiny se účastnil misí v Nikaragui, Afgánistánu, Arménii, Iránu a Rumunsku. Se svým týmem připřavil výjezd v říjnu 2005 do Pákistánu, kterého se ale již neúčastnil. Byl členem Světové asociace urgentní medicíny a Mezinárodní společnosti pro medicínu katastrof. Na těchto mezinárodních fórech úspěšně propagoval odbornou úroveň naší traumatologie. V letech 2002 – 2004 byl prezidentem Evropské traumatologické společnosti a zorganizoval 6. Evropský traumatologický kongres v Praze. Tento kongres úspěšně reprezentoval českou traumatologii a završil Zelníčkovu celoživotní profesní kariéru.

Petr Zelníček byl chirurgem tělem i duší, pracovitý, houževnatý a v diskusích nekompromisní. Neměl rád úskoky, a sám je nikdy nedělal. Nepotrpěl si na okázalosti a formality.

Vyhledávání...